Widelcem po mapie to autorski program warsztatów kulinarnych stworzony prze Agnieszkę Chułek, jest to kontynuacja programu ZAMIESZANIE.

Zrobiliśmy zamieszanie! Teraz czas ruszyć w kulinarną podróż widelce po mapie. Zajrzymy do garnków w obu Amerykach, Azji i Afryki. Sprawdzimy co jeszcze może zaoferować znana nam już kuchnia europejska. Podobnie jak w przypadku projektu “Zamieszanie”, stawiać będziemy skupiać się na tym, by przygotowywane przez nas potrawy były stworzone z najświeższych produktów. Nadal będziemy dbać o to, by korzystać z sezonowych owoców i warzyw, a także dodatków charakterystycznych dla poszczególnych kuchni. Nauczyliśmy się, że sztuka gotowania to czasem sztuka artystyczna, a czasem sztuka walki. Chcemy nadal poznawać tajniki i sztuczki kulinarne, będziemy trenować władanie wałkiem, garnkiem, nożem i…. pałeczkami. Będziemy poznawać nowe smaki i nowe obszary geograficzne. Zależy nam, by zarazić pasją do gotowania dzieci, które do tej pory nie uczestniczyły w projekcie. Pora ruszyć w podróż do najodleglejszych zakątków świata i….. kuchni! Gotowi? NO TO W DROGĘ!

W dniu 22 maja odbyły się trzecie zajęcia z tego cyklu, po kuchni polskiej i rosyjskiej poznaliśmy kuchnię turecką – wspólnie stworzyliśmy SHISH KEBAB oraz ÇOBAN SALATASI, czyli sałatkę pasterską.

To był kolejny pyszny dzień pełen nowych smaków i doświadczeń!

Nie możemy się doczekać następnych warsztatów.