19 października wychowankowie Specjalistycznej Placówki Wsparcia Dziennego świętowali Dzień Pasztecika.
Wszystko zaczęło się pod koniec lat 60-tych dwudziestego wieku, kiedy to Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała z radzieckiego demobilu maszynę służącą do wyrabiania „pierożków”, nazywanych pasztecikami. Najpopularniejszym nadzieniem był farsz mięsny, ale w latach 80-tych pojawiły się paszteciki z masą jajeczną i rybną oraz z twarożkiem na słodko lub słono. Obecnie w sprzedaży są także paszteciki z kapustą i grzybami oraz pieczarkami i żółtym serem. W 2010 roku pasztecik szczeciński został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych na wniosek Bogumiły Polańskiej z Baru Gastronomicznego przy al. Wojska Polskiego 46.
Bar ten odwiedziliśmy właśnie w piątek z okazji Święta Szczecińskiego Pasztecika i 49-letniej rocznicy otwarcia, zjedliśmy pysznego pasztecika i popiliśmy barszczem czerwonym słuchając o historii i tradycji naszego wspaniałego miasta.